W dniu 29.09.2007 w Zespole Szkół w Szumowie (ul. Szkolna 14) odbyła się jednodniowa impreza sportowa TURNIEJ PIŁKI HALOWEJ SKC 2007 „NAJCHĘTNIEJ STAŁ NA BRAMCE”.

Ramowy program spotkania:

08.00 Rejestracja drużyn

08.30 Uroczyste rozpoczęcie Turnieju, prezentacja drużyn

09.00 Przedstawienie zasad rozgrywek sportowych

09.15 Rozgrywki sportowe

15.00 Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród

15.30 Wspólne biesiadowanie

Zakładany cel tego spotkania tj. upowszechnianie kultury fizycznej wśród dzieci, młodzieży i dorosłych, ukazanie sylwetki Jana Pawła II przez pryzmat sportu i rekreacji, został osiągnięty. To kulturalno – sportowe spotkanie pozwoliło na integrację społeczną, a przede wszystkim przyczyniło się do wzrostu poczucia własnej wartości dzieci i młodzieży. Sport to doskonalenie ciała i ducha, to rodzaj aktywności zaspakajający w szlachetny sposób potrzebę rywalizacji i osiągania sukcesów.

Uczestnikami imprezy były dzieci i młodzież ze szkół podstawowych i gimnazjalnych województwa podlaskiego, będące członkami lub sympatykami Szkolnych Kół Caritas Diecezji Łomżyńskiej. Do udziału w zawodach zgłosiły się sześcioosobowe drużyny w kategorii: dziewcząt i chłopców. Łącznie w zawodach wzięło udział 21 drużyn tj. 126 uczestników. Obok uczestników i ich opiekunów na imprezie zgromadziło się jeszcze około 100 kibiców (dzieci i młodzież ze szkół, które startowały oraz rodzice zawodników). Każda drużyna otrzymała paczkę z prowiantem a dla wszystkich - zarówno uczestników jak i kibiców - został przygotowany słodki poczęstunek. Obok rozgrywek turniejowych na boisku szkolnym przygotowano zabawy i gry zręcznościowe, dzięki temu czekanie na swój występ w turnieju nie było nudne a każdy mógł zdobyć słodką nagrodę. Każda drużyna otrzymała puchar, dyplom za zajęcie odpowiedniego miejsca w swojej kategorii oraz nagrodę rzeczową w postaci piłki nożnej. Ponadto każdy uczestnik otrzymał dyplom, długopis i obrazek z wizerunkiem Papieża Jana Pawła II. Najlepsi strzelcy zawodów jako nagrody otrzymali piłki, dyplomy oraz medale.

W przygotowanie imprezy włączyło się prawie całe grono pedagogiczne Zespołu Szkół w Szumowie oraz społeczność lokalna Szumowa.

Nad porządkiem podczas spotkania czuwali członkowie Szkolnego Koła Caritas w Szumowie.

W efekcie okazało się, że w dzisiejszym zapędzonym świecie, gdzie każdy narzeka na brak czasu, udało nam się zorganizować imprezę sportową, która - niezależnie od sportowych sukcesów czy porażek – pozwoliła przeżyć wiele miłych wrażeń zarówno młodzieży jak i dorosłym, którzy włączyli się w organizację tego spotkania.

Mamy nadzieję, że za rok ponownie spotkamy się w Szumowie na kolejnej HALÓWCE!